POD MEDIJSKIM POKROVITELJSTVOM
SLOBODNE DALMACIJE l KLAPA CAMBI
S GOSTIMA ODRŽALA SPEKTAKULARAN HUMANITARNI KONCERT U ZAGREBAČKOM HNK
ZA DJECU HRVATSKE

Ovacije dalmatinskim pjesmama

Piše: Mirna FARKAŠ


Klapa Cambi i Tedi Spalato oduševili su zajedničkom izvedbom skladbe Sve ću preživit   Snimke: Sandra TIĆACDašak mora i val topline u snijegom obavijen Zagreb donijela je klapa Cambi, koja je nedjeljnim koncertom sa svojim gostima, održanim u Hrvatskom narodnom kazalištu, oduševila zagrebačku publiku. Dvosatni humanitarni spektakl, koji je održan pod medijskim pokroviteljstvom Slobodne Dalmacije, a čiji je prihod namijenjen Humanitarnoj zakladi Za djecu Hrvatske, započeo je izvedbom pjesme Ljube Stipišića Dalmatino povišću pritrujena, nakon čega je domaćin večeri, voditelj Oliver Mlakar, rekao:
— Drago mi je što ćemo provesti večer u ugodnom društvu, uz dobru pjesmu.
A dobre je pjesme zaista bilo. Klapa Cambi program je nastavila izvođenjem pjesama Loza u škripu, Sridu stabla u Dubravi i Izresla je ruža rumena, dok je njihova prva gošća, sopranistica Sanja Erceg-Vrekalo, solistica splitskog HNK, izmamila suze na licima posjetitelja skladbama Majko ribara težaka i Rodna zemljo. Tek su rijetki ostali ravnodušni na njezinu izvedbu pjesme Vratit ću se Dalmacijo tebi, koju je otpjevala s klapom.
Publika je Meri dva puta pljeskom vraćala na pozornicu— Klapa Cambi je najbolja klapa u Hrvatskoj, što znači na svijetu. Jer, dalmatinske klape njeguju poseban glazbeni izričaj, koji se ne može usporediti ni s jednim drugim — rekao je Oliver Mlakar, a koncert se nastavio ovacijama za Meri Cetinić, koja je uz klavir otpjevala Ljubav si moja zauvik, a poslije pjesme More, koju je izvela s klapom, publika ju je pljeskom dva puta vraćala na pozornicu.
Saša Bulić na gitari, Joško Guinović na glasoviru, te Boris Popov na udaraljkama pratili su Tedija Spalata, koji je otpjevao skladbu Škarpelin, dok su se na uvodne taktove pjesme Sve ću preživit iz publike čuli povici: Bravo, bravo!
— A sada na red dolazi pjevač koji je vratio vjeru u lijepo pjevanje — najavio je Mlakar Gorana Karana i publika je već bila u ekstazi.
Pjesme Da mi se providit i Kao da te ne volim oduševile su Zagrepčane. Za kraj je klapa Cambi otpjevala svoju verziju Gibonnijevih pjesama Projdi vilo i Judi, zviri i beštimje, ali publika, koja je kupnjom ulaznica pomogla Humanitarnoj zakladi Za djecu Hrvatske — organizatoru koncerta, u kojoj smo vidjeli Đurđu Šušak, Ivana Mišetića, Ivu Sanadera, Davora Šterna, Katicu Ivanišević, te idejnog tvorca koncerta, saborskog zastupnika, Kaštelanina Antuna Kovačeva, nije ih puštala s pozornice.
Karanova izvedba pjesme Kao da te ne volim oduševila je ZagrepčaneNa prvom su bisu pjevači iz klape Cambi otpjevali Splite moj, a za drugi su se na prekrasnu scenu, koju je oslikala Latica Ivanišević, vratili svi njihovi gosti i otpjevali pjesme Konoba i Vela Luka. Iako su bili najavljivani kao sudionici programa, riječka grupa Putokazi i Lidija Bajuk nisu nastupili, a doznali smo da je u vrijeme održavanja koncerta Lidija Bajuk promovirala svoj novi CD u obližnjem kazalištu Gavella. Dvosatni spektakl gledatelji HTV-a u Hrvatskoj mogli su pratiti u izravnom prijenosu na Drugom programu, a naši iseljenici (od kojih su također stigle značajne donacije) i preko satelita.
Zaklada, koja se u svojih osam godina postojanja brine o više od 5000 djece, kao dar na ulasku u HNK svakom je posjetitelju namijenila njihovu čestitku za Božić.


More_more.mp3

Meri i klapa "Cambi"

HNK- Zagreb 21.11.1999

 

Home Biografija Diskografija Download Galerija slika News Press Traditional music