1

2

 

 

1

2

 

AKTUAL | 3.07.2014.

AKTUAL | 3.07.2014.

 

1

2

Slavne samohrane majke: Bilo je jako teško, ali vrijedilo je...
Meri Cetinić nakon pet godina ponovno na „Splitskom festivalu“
Dalmacija u srcu i u pjesmi

1

2

3

 

 

 

 

1

2

3

 

MERI CETINIĆ & BLACK COFFEE
Tiramola
Croatia Records
ęęę

 

 

   Kolaboracija Meri Cetinić i Black Coffee započeta na lanjskom splitskom festivalu i nastavljena sjajnim učinkom na Večerima dalmatinske pisme u Kaštelima, oplodena je i zajedničkim albumom. Tiramola donosi jedanaest skladbi iz novijeg autorskog portfelja Meri Cetinić, obrade vremešnih no još uvijek nepotrošenih zgoditaka Zdenka Runjića (Potraži me u predgradu i Čet'ri stađuna) i Mora (Ja ću plakat' sama), a kao svojevrsna potvrda žanrovskog prostora jazzy pop stilizacija u kojeg je Meri ušla uvršten je i veoma dobar cover Gershwinovog standarda Man I Love iliti Čovjek kojeg volim. Da stare skladbe u novom ruhu - za kojeg su odgovorni sama Meri i Renato Švorinić kao autor gotovo svih aranžmana - imaju itekako smisla pokazale su ponajviše obrade brojeva poput Ja ću plakat' sama ili Potraži me u predgrađu.

Prva je "organskim" orguljama, saksofonom te robusnijom jazzy ritam sekcijom dobila posve novi kolorit a potonja zavrijedila atribut prvorazredne jazz-pop stilizacije. Posebno vrijedne pažnje su i Mislim na tebe - s iznimnim Švorinićevim basom, "amerikanizirana" Probudi moju ljubav s primislima na stilizacije Steely Dana te sugestivna Čet'ri staduna odrađena kao sfumatozna tema s jazzy ovojnicom.

 

 

 

Jedna od najkvalitetnijih pjevačica mediteranskih šlagera i istinski zabavne glazbe (a ne one koju pod zabavnom švercaju razni Radijski festivali), Meri Cetinić, na novom albumu starih stvari odbacuje ovisnosti o kojekakvim banalnim kompozitorima, uzdajući se u svoje sklonosti jazzu. Popičnoj i sporotečnoj varijanti jazza. Onoj koja joj dopušta prezentaciju sve raskoši interpretatorskih umijeća.

 

U paralelnom svijetu domaće diskografske scene Meri Cetinić bi mogla i trebala funkcionirati kao ženski odgovor na postojanje Olivera Dragojevića. Ona raspolaže iznimnim instinktom za pjesmu, savršenom dikcijom, osebujnim kolorom vokala. Koji joj dozvoljava široki raspon stilova, pa se unutar svakog se osjeća na domaćem terenu. Tada sjeda za klavir, zažmiri i dosjeti se nekih od najljepših melodija opjevanih za vrijeme medijski propulzivnije karijere i vremena učešća na Runjićevim splitskim festivalima. Nitko idealniji za stihijsku i sigurnu pratnju od sugrađana joj Black Coffee.

Bilo da se doticala prepjeva Georgea Gershwina u "Čovjek koga volim", Runjićeva klasika "Čet'ri stađuna" ili "Potraži me u predgrađu" ili reinterpretirala u drugim aranžmanima svoje uspješnice ("Zauvijek ostavi me ti", "U samoći prolazi mi vrime", "Nema puta", "Sjena tvoga tila"), Meri Cetinić je savršeni role model svemu onome što bi željela biti i za čime žudi Natali Dizdar.

Što se tiče eventualnog autorskog nastavka njene karijere, dalje od ovoga ne bi trebala ići jer našla je zlatnu žilu kucavicu.

Anđelo Jurkas

 

 

 

 

 

1

2

 

 

 

1

2

3

 

1

2

3

 

   

 

 

1

2

3

 

 

 

 

 

 

Start Biografija Diskografija Download Galerija slika News Press Traditional music