VRHUNSKA SVEČANOST KLAPSKOG
PJEVANJA NA SPLITSKOM PERISTILU

Cambijevce na Eurosong!

Velikih trenutaka na koncertu klape Cambi bilo je više - kako za običnu publiku, tako i za istinske poznavatelje glazbe u njoj - maestro Vjekoslav Šutej bio je oduševljen zajedničkom izvedbom Meri Cetinić i Cambija u pjesmi More

Piše: R. MARUŠIĆ


Početak pjesme Zelenu granu s tugom žuta voća, kada se Špirov tenor uspeo do zvona Sv. Duje, uz pridružene glasove ostalih cambijevaca, onaj je trenutak, glazbena minijatura za Glasovi Cambija vinuli su se do zvona Svetog Dujepamćenje koja uzrokuje nekontrolirano ježenje svih dlačica na tijelu. Tin, Runjić i Cambi, meštri iz tri različita razdoblja, ujedinjeni u trenutku mirne, tople noći, razlili su ljepotu, sjetu, radost i tugu života i smrti po stupovima i pločama drevnog Peristila, stvorivši izvanvremensku priču Dalmacije i njezinih ljudi.
Peristil, odnosno koncert na njemu već je postao simbol uspješnosti pjevača, što je ponajbolje objasnio Ante Tomić, bas klape, rekavši:
- Goran je rekao da više ne mora igrati tenis nakon što je osvojio Wimbledon, a nakon ovog koncerta ni mi više ne moramo pjevati.
Voditelj klape Rajko Kraljević podijelio je koncert u tri cjeline koje su počinjale s izvornim napjevima, a završavale obradama novih pjesama, većinom Gibonnijevih, a izvrsne goste - Meri Cetinić i Harija Rončevića - uklopio je na način da se sve odvijalo in continuo, bez nepotrebnih stanki, s logičnim prijelazima među različitim glazbenim formama.
Velikih trenutaka je bilo više, kako za običnu publiku, tako i za istinske poznavatelje glazbe u njoj. Primjerice, maestro Vjekoslav Šutej, koji je prekinuo krstarenje da bi sa suprugom došao na koncert, bio je oduševljen zajedničkom izvedbom Meri i Cambija u pjesmi More, žene u Stvarno, zašto HTV-ovih kamera nije bilo na Peristilu?    Snimio Jadran BABIĆ publici su duet Harija i klape u Moj lipi anđele ispratile gromkim pljeskom, izvedba Tempere asocirala je na otvaranje ružinih latica...
I stvarno se treba zapitati, u prvom redu, zašto HTV-ovih kamera nije bilo na Peristilu (bar je ovdje sve bilo sto posto uživo i nepatvorene kakvoće), a drugo - hoće li se tamo naći netko dovoljno razuman pa da cambijevce pošalje na Eurosong. Stalno čeprkamo po nečemu što bi bilo naše, a moglo bi se svidjeti svijetu. Ne mislite li da bi to magla biti upravo klapa?
Koncertu su prisustvovali ministar Božo Kovačević, gradonačelnik Ivan Škarić, direktor Slobodne Srđan Kovačić, Ivica Boljat iz Poglavarstva, Zvonimir Radić iz Metro Holdinga, predsjednik Uprave Karlovačke pivovare Alex Tudor s roditeljima i brojni drugi poznati gospodarstvenici od kojih je većina nakon koncerta otišla na cocktail party koji je hotel Park darovao klapi Cambi. Kao zanimljivost može se navesti podatak da su se roditelji Alexa Tudora, Jasna i Petar, koji žive i rade u Čileu, prije trideset i tri godine vjenčali upravo u hotelu Park.

 

Home Biografija Diskografija Download Galerija slika News Press Traditional music