OSMOGODIŠNJU BIOGRAFIJU SPLITSKA KLAPA
OKRUNILA PROMOTIVNIM KONCERTOM PRVOG NOSAČA ZVUKA

Raspjevani tići sa šufita

Piše: Merien JELAČA 


Momci iz Šufita u splitskom HNK su dokazali kaka su odavno stasali oni gimnazijalci koji su u potkrovlju škole njegovali tradiciju dalmatinske pjesme       Snimio: Božo VUKIČEVIĆOd razreda, preko mračnog šufita u IV. gimnaziji Marka Marulića, niza zapaženih nastupa, pa do velike kazališne scene - kratki je rezime osmogodišnje biografije klape Šufit koja je u petak navečer u splitskom HNK svojim sugrađanima priredila promotivni koncert prvog nosača zvuka, pozdravivši ih naslovnom pjesmom Dobro jutro more.
Momci iz Šufita dokazali su kako su odavno stasali oni gimnazijalci koji su u potkrovlju škole njegovali tradiciju dalmatinske pjesme predstavivši nešto zreliju ljepotu i snagu glazbenog izričaja pod stručnim vodstvom iskusnog maestra Duška Tambače koji se nakon prvog voditelja prof. Tomislava Veršića, prihvatio rada s energičnim mladićima.
-Psst, tiho...piva klapa! - voditeljica Lejdi Oreb upozoravala je publiku koja je gotovo do posljednjeg mjesta ispunila splitski teatar u želji da čuje svoje raspjevane tiće. A oni su im, pak, dokazali kako su krila odavno narasla umirivši ih skladbama Pismo moja hrli tamo, prekrasnom Kranjčevićevom Misao svijeta, Ka’ smo zdigli crjenu kapu na sikiru i ostalima, dok su se u pozadini projicirali motivi Dalmacije, kamen i more koji su ih vodili poput zvijezde vodilje.
Klapa je otpjevala i pjesmu Judi o’ soli sa svojim članom Sašom Jakelićem, koji najavljuje i samostalnu pjevačku karijeru. Kao ljepši dio Šufitovih prijatelja nastupile su izvrsne Cesarice koje su publiku ostavile bez daha izvevši skladbe El Vito iz Španjolske suite i bugarsku narodnu Pilence pee.
Najveće iznenađenje koncerta bili su simpatični momci Glazbene škole Josipa Hatzea iz Splitskog kvarteta saksofona koji su odabirom iz Gershwinove Porgy and Bess i skladbom The pink panter doslovce izludili gledalište koje ih je nekoliko puta zvalo na bis, bacivši u drugi plan na trenutak čak i klapu Šufit.
Iskoristivši priliku predstaviti novi materijal klapa Šufit izvela je crnačku duhovnu pjesmu Go down moses, najavivši izlete u nešto drukčije glazbene vode, da bi potom poznatom skladbom Sve još miriše na nju otkrila kako koketira i s hrvatskom estradom.
Kao najveća gošća koncerta pojavila se Meri Cetinić s kojom je klapa otpjevala Četri stađuna. Samostalnom izvedbom Meri Cetinić je ujedinila u pjesmu publiku očito željnu njezinih, u posljednje vrijeme, rijetkih nastupa.
Za kraj, momci iz Šufita darovali su Splitu neizostavnu Dalmatino, povišću pritrujena i odličnu obradu Dalmatinskog šajkaša, da bi na posljetku, zajedno sa svojim prijateljima otpjevali Konobu, pozdravivši Split do sljedećeg puta kada će se pojaviti još glasniji i zreliji.


Četri stađuna.mp3

Meri i klapa "Šufit" (obrada: Duško Tambača)

Konoba.mp3

Meri, klape "Šufit" i "Cesarice" (klavir Meri)

HNK-Split, 17. 03 2000

 

Home Biografija Diskografija Download Galerija slika News Press Traditional music