14.07.2007 01:50
S ANITOM PO HRVATSKOJ Večernjakova novinarka krstari Lijepom našom i sučeljava najpoznatije domaćine
Korčula nije (jedini) otok droge - ali je najhrabriji!
Autor ANITA MALENICA

 

Je li Korčula grad droge? Hoće li postati ministrica unutarnjih poslova? Zbog čega s Korčule dolazi toliko talentiranih pjevača? Razvija li se taj najnaseljeniji otok željenom brzinom? Neka su od pitanja na koja su u Korčuli odgovarali gradonačelnik Mirko Duhović, potpredsjednica i saborska zastupnica HSP-a Ruža Tomašić te kantautorica Meri Cetinić.

VL: Otkrijte nam tajnu zašto Korčule ima toliko talentiranih pjevača?
CETINIĆ: Stvar je u genima, ambijentu, prirodi, dobroj hrani, moru i poštovanju glazbe. Korčula je savršen ambijent ne samo za glazbenike nego i za slikare i kipare. Nigdje nisam vidjela da se glazba toliko poštuje kao kod nas. Kad klape pjevaju, i najbučnije društvo prekida razgovor i sluša pjesmu.

VL: Pokrenuli ste s Korčule projekt borbe protiv droge. Jeste li zadovoljni učinjenim i reakcijom države i roditelja?
TOMAŠIĆ: Nisam. Mislila sam da će me svi podržati u toj borbi. Djeca nam umiru od droge od Zadra, Imotskog, Đakova, Slavonskog Broda, Zagreba... Ispalo je da će problem nestati kada očistimo Korčulu od droge. Ali nije tako, cijela Hrvatska ima problema zbog droge. A podbacili smo svi u toj borbi, od roditelja, nastavnika, lokalne zajednice do države.

VL: Nije lako kada se grad počinje promatrati kroz drogu, ovisnike?
DUHOVIĆ: Kada netko priča o Meri, Jasni Zlokić ili Oliveru, onda su oni velolučki zabavljači, a kad se priča o Cviku, on je korčulanski diler. Smeta mi to, jer smo se odavno zajedno sa Županijom počeli boriti protiv droge. Održavamo predavanja po školama i pokušavamo animirati roditelje i profesore. Postavlja se pitanje koliko su naši profesori osposobljeni za tu borbu. Inače, Korčula nije grad s najviše ovisnika u Hrvatskoj. No Korčula je svakako grad koji je imao hrabrosti uhvatiti se u koštac s tim problemom.

Cijeli intervju možete pročitati u nedjeljnom tiskanom izdanju

 

Home Biografija Diskografija Download Galerija slika News Press Traditional music