VEČERI DALMATINSKE PISME U KAŠTEL KAMBELOVCU 30. SRPNJA
PREDSTAVLJAJU GLAZBENU VEČER "ČOVIK OD SOLI"

Hommage tekstovima
Momčila Popadića Popa

Momčilo Popadić Pop jedan je od najznačajnijih uglazbljenih "pjesnika Dalmacije" te uz Tomislava Zuppu i Jakšu Fiamenga najuže povezan sa zlatnim skladateljskim razdobljem Zdenka Runjića i njegovom suradnjom s Oliverom Dragojevićem

Popadić kao primijenjeni pjesnik surađivao je s jednakim žarom i s hard rock grupom Metak i s Novim Fosilima, kojima su u osamdesetima s pravom tepali da su domaća ABBA. Ova na izgled kontradiktorna lakoća postojanja u najšire shvaćenom estradnom prostoru bila je tako tipična za Popadića, koji je i inače, kao novinar i pisac, nonšalantno preskakao žanrovske plotove. Mnoge od pjesama koje su obilježile 70-e i 80-e — stoga su njegove. Primjerice, našle su se i na ultimativnoj kolekciji desetljeća, Zvuku osamdesetih, na čijih je deset CD-ova zabavne, pop i rock glazbe Siniša Škarica pobrao cijelu glazbenu memoriju domaće estrade jednoga desetljeća. Plava košulja bila je tako jedan od najvećih hitova Novih fosila — grupe predvođene bezobrazno talentiranim pop skladateljem Rajkom Dujmićem, s kojim se Pope — našao iz prve. Još u vrijeme kada je napisao jednu od najboljih ljubavnih balada, Tonku, emocionalnu i duboko osobnu temu. Čuješ li me, je l' ti drago, Ključ je ispod otirača, Momo, zašto plačeš ... samo su dio standarda nastalih suradnjom Popadića i Dujmića, zapamćenih u izvedbi Fosila i Đurđice Barlović, izvođača koji su pomogli utemeljenju suvremenog hrvatskog pop zvuka, odmaknutog od konfekcije festivalskih ljiga.
Mnogo manje komercijalno uspješna suradnja Popadića i Mirka Krstičevića, basista grupe Metak, dala je također veoma zanimljive komade te bila uspješan spoj poetskih vizija i čvrstog rocka. Popov udjel u definiranju poetike regionalnih rock pionira bio je golem. Skladbe nastale u suradnji s Mirkom Krstičevićem poput Morskog psa, Ona ima svoju dragu mamu, Tetrapak, Ludnica, Ljubavni život svakodnevnog kinoposjetioca, U čekanju, Čovjek iz arene, Robinzoni, Šijavica ... bile su artikulirani i posve dorečeni komadi dugmetovskih hard rock stilizacija s kantautorskim štihom. Jasna Zlokić je pak postala zvijezda otpjevavši na Splitskome festivalu, početkom osamdesetih, Dujmićevu i Popadićevu Skitnicu. 70-e i 80-e bile su njegovo vrijeme: Pop sa Srebrnim krilimaSkladba je imala tipičan Popin autobiografski tekst i svojevrsni je proglas u kojemu su se - kao i u nizu srodnih pjesama poput Pusti me da prođem i Putovanja, putovanja - prepoznali svi koje ne drži mjesto. Svi oni koji su s Popom dijelili znatiželju i skitalačku strast umjesto želje da skončaju u mirnoj luci sigurnosti i rutine.
Za razliku od većine šlagerskih tekstopisaca, najamničkih poeta opće prakse koji su talent mjerili cicerima, Popadić je baš uvijek pisao samo iz sebe i za sebe, duboko prezirući narudžbe i skladatelje koji su ga cimali za rukav tražeći kakav instantni hit. Uostalom, i jedan od njegovih zacijelo najboljih tekstova — duboko osoban i čak ispovijedan Oprosti mi, pape — ostvaren 1978. u uspješnoj suradnji sa Zdenkom Runjićem i Oliverom Dragojevićem, do Runjića je došao uz poruku: "Evo ti tekst, a ti ga uzmi il' ga baci!" Runjić je srećom tekst uzeo, a ostalo je povijest. Runjić i Popadić su zajedno potpisali i sjajnu Ča je život vengo fantažija; skladbu koja je objedinila, slobodno bi se moglo kazati, smij i suze starega Splita, anarkište i beštimadure Roka i Cicibelu s vertikalama iz sedamdesetih: Popom, Zdenkom, Oliverom i Miljenkom Smojem. Trolist Popadić — Runjić — Dragojević u osamdesetima je dao i Svoju zvizdu slidin, ali i cijeli niz skladbi koje — premda nisu stekle hitoidni status — i danas zavrjeđuju atribut zgoditaka dalmatinske šansone, poput Lišine, Marča funebra i Adio kumpanji, ali i Najviše te ljubi oni šta te gubi ...
Večer u Kaštel Kambelovcu, posvećena Momčilu Popadiću Popu, koju će ugostiti poljana Meri Cetinić će u Kaštelima izvesti Popadićevu "Skitnicu", a zajedno s Black Coffeejem i "Najviše te ljubi oni šta te gubi" uz crkvu sv. Mihovila, predstavit će neke od spomenutih skladbi, i to u posve drugačijim verzijama. S nadom da će, kao i u slučaju lanjskog Čovika od soli,posvećenog djelu Tome Bebića, i nakon uspjelog koncerta ostati uspjeli CD. Autor programa je Zlatko Gall, a producenti Večeri dalmatinske pisme Kaštela. Nakon završetka koncerta slijedi već tradicionalna pučka fešta na Brcu i rivi u Kaštel Kambelovcu, uz prigodnu gastroponudu i besplatni koncert Šajete.

piše Tanja ŠIMUNDIĆ-BENDIĆ
   

Program "ČOVIKA OD SOLI"

BELAN & FIUMENS - Adio kumpanji
JAPPA & PRIJATELJI - Šijavica
JAPPA & PRIJATELJI - Morski pas
TAMBUU - Marča funebra
TAMBUU - Lišina
ISKON - Ne budi me, mati
ISKON - Svoju zvizdu slidin
MERI & BLACK COFFEE - Skitnica
MERI CETINIĆ - Najviše te ljubi oni šta te gubi
LEA DEKLEVA - Mornareva žena
BLACK COFFEE & MENDULA - Momo, zašto plačeš
BLACK COFFEE & MENDULA - Ključ je ispod otirača
ŠAJETA - Košulja plava
ŠAJETA - Nemaš više vremena za mene
LUKY & ZLATKO BRODARIĆ - Ča je život vengo fantažija
LUKY & ZLATKO BRODARIĆ - Tonka
Klapa NEVERIN & TRAGOS - Oprosti mi, pape

 

Home Biografija Diskografija Download Galerija slika News Press Traditional music