7. VEČERI DALMATINSKE PISME U KAŠTEL KAMBELOVCU:
VEČER "ČOVIK O SOLI" POSVEĆENA MOMČILU POPADIĆU

Popini stihovi za dušu

Popadićeve pjesme preemotivne su, intimne, ispovjedne, i bio bi grijeh izvući ih iz tog konteksta. Stoga je i ova Večer bila prigušena, sjetna, izvođači su se očito prepoznali u takvu ugođaju, pa su pjevali s guštom - naveo je izbornik Zlatko Gall

piše Damir ŠARAC

Čovik od soli" ove je godine na kaštelanskim Večerima dalmatinske pisme bio Momčilo Popadić, vlasnik ponajboljih uglazbljenih stihova domaće estrade sedamdesetih i osamdesetih godina, pjesnik čiji su se emotivni versi jednako dobro snalazili u popu, hard-rocku i dalmatinskoj šansoni. Na petnaestu godišnjicu Popina posljednjeg "Adio kumpanji", autor večeri Zlatko Gall ponudio je izvođačima na novo čitanje dvadesetak nezaboravnih hitova, koje su u izvornim verzijama uglazbili Rajko Dujmić, Zdenko Runjić, Mirko Krstičević, Ante Cetinić, a izvodili su ih Oliver Dragojević, Novi fosili, Metak, Meri Cetinić, Jasna Zlokić…
Popin libar otvorile su ženska i muška klapa, Neverin i Tragos, u zanimljivu dijalogu otpjevavši ispovijednu "Oprosti mi, pape". Skupina Tambuu i glumac Milan Zdravković uz mediteransku koreografiju izveli su potresnu "Marču funebru", te kartašku himnu "Lišina".
Vrsnu dalmatinsku šansonu "Adio kumpanji" u svojoj su obradi predstavili Neno Belan & Fiumens, a pod jedrima scenografa Ivice Propadala debitantica Lea Dekleva iz Zagreba predstavila je emocijama natopljenu uspješnicu "Mornareva žena".
"Ključ ispod otirača" tražili su uspješni misionari dalmatinskog jazza, Black Coffee i klapa Mendula, te nastavili s "Momo, zašto plačeš".
"Ča je život vengo fantažija" pjevali su Jappa i Lvky, kojima se na pozornici pridružio i Marko Pecotić iz Iskona (lijevo)/Jadran BABIĆUvijek drukčije - moto je klape "Iskon", pod kojim su izveli i zahtjevnu obradu pjesme "Svoju zvizdu slidin", a pridružili su joj i intimnu "Ne budi me, mati". Nježno, sottovoce, Lvky i Zlatko Brodarić zatitrali su dalmatinsku žicu jednom od najboljih Popadićevih ljubavnih balada - "Tonkom".
— Teško mi je govorit o "Tonki", jer mi odma suze krenu. Ipak, ona pokazuje s koliko je lakoće Pope pisa, za sedam minuta je složena. Onda mu je Dujmić predložija da je radije uvrsti u zbirku. Ali Momo je bija uporan, reka mu je: "Ako ovo ne uglazbiš, više ti ništa neću napisat!" A "Plava košulja" nastala je dok je je pratija Dujmića do aerodroma. Kad bi se oni dvojica svadili, onda bi ja priko telefona čitala stihove, jer se suradnja nije prekidala — povjerila nam je Tonka Čović-Popadić, Momčilova supruga, koja je u Kambelovac stigla iz Pule, s državnog plivačkog prvenstva, gdje nastupaju njezini "grdelini" (i njima je Popadić nadjenuo ime), te nakon koncerta ponovno krenula natrag!
Predsjednik Udruge Večeri dalmatinske pisme Srećko Radnić poklonio je Tonki statuu Čovik od soli koju je izradila kiparica Ljubica Dragojević-Buble.
— Stavit ću je pokraj Popine kožne borše, u kojoj je uvik drža četiri kemijske, blok i knjigu. Beskrajno sam zahvalna organizatorima i autoru ove Večeri.
Izvrsna je bila izvedba poeme o Roku i Cicibeli, "Ča je život vengo fantažija", a Lvkyju i Brodariću na pozornici se u njoj pridružio i "Iskonov" tenor Marko Pecotić.
Meri Cetinić pjevala je "Najlipše te jubi oni što te gubi", a s Black Coffeejem i kultnu "Skitnicu". Željko Brodarić Jappa i Prijatelji prašili su hard-rockersku "Da mi je biti morski pas", dodavši joj još i "Šijavicu". Opatijski kantautor Dražen Turina Šajeta podigao je prepuno gladalište na noge s "Nemaš više vremena na mene", i zatim zaključio večer s "Košuljom plavom".
— Popadićeve pjesme preemotivne su, intimne, ispovjedne, i bio bi grijeh izvući ih iz tog konteksta. Stoga je i ova Večer bila prigušena, sjetna, izvođači su se očito prepoznali u takvom ugođaju, pa su pjevali s guštom. Za razliku od Tome Bebića, kojem je bio posvećen prošlogodišnji Čovik od soli, a koji je ujedno bio i autor i izvođač svojih pjesama, na Popadićeve tekstove skladali su drugi. Stoga smo željeli da večeras u prvom planu budu ti emotivni stihovi, da svima bude lipo — naveo je izbornik Gall, najavljujući, kao i svake godine, nosač zvuka s pjesmama izvedenim na Večerima.
Sedme večeri dalmatinske pisme u Kambelovcu zaključene su Šajetinim tulumom na Brcu.

 

Home Biografija Diskografija Download Galerija slika News Press Traditional music