15.04.2009. | 22:04

 

Virno srce: Meri Cetinić sa kćeri Ivanom

snimila ‘otočni’ album

Ivana je završila Glazbenu akademiju, ima fantastičnu glazbenu memoriju. Polagano se i sama probija naprijed, na šibenskom je festivalu imala dvije autorske pjesme. Sve se više otvara u glazbi, čak mi je dizajnirala i omot za CD − ne bez ponosa otkriva mama Cetinić

 

Meri i Ivana / Paun Paunović / Cropix

 

Najoriginalnija pjevačica među bodulicama, Meri Cetinić, bila je i ostala samosvojna pojava na glazbenoj sceni Mediterana. Upravo njezin rodni otok, Korčula, posljednjih joj je mjeseci bio glavno nadahnuće za snimanje novog albuma “Virno srce“. Ovaj put Meri nije stvarala previše pod utjecajem zapadnjačke soul/blues/jazz matice, kojoj se povremeno uspješno priključuje − “Virno srce“ duboko je uronjeno u poetiku i zvukovlje Dalmacije i Korčule.

Kolekciju od trinaest novih pjesama čine tri tradicionalne skladbe, te deset autorskih pjesama, koje su djelo Meri te njezinih suradnika Jure Stanića i Helene Papić, Slobodana M. Kovačevića, Milenke Srdelić. Posebno mjesto među autorima zauzima Merina kći Ivana Burić, koja je napisala i otpjevala dvije pjesme, dok se u trećoj, tradicionalnoj “Da mi se je navoziti“, priključuje mami na vokalu.

− Već nekoliko godina nas dvije surađujemo, ona je već na “Putovanjima“ pjevala prateće vokale, nedavno smo zajedno snimile božićnu pjesmu. Sad sam je uključila još više, jer ona postaje kompletna glazbenica: piše, pjeva i sklada − ponosno će Meri o kćeri koja na najljepši način nastavlja obiteljsku tradiciju Cetinićevih u glazbi.

− Završila je Glazbenu akademiju, ima fantastičnu glazbenu memoriju. Već deset godina nikoga ne zovem da mi pjeva prateće vokale, jer ona to radi s lakoćom. Sve se više otvara u glazbi, čak mi je ona dizajnirala i omot za CD. Polagano se i sama probija naprijed, na šibenskom je festivalu imala dvije autorske pjesme. Sretna sam da mogu s njom zajedno kreativno raditi. Nikad je ne bih forsirala jer sam uvijek bila kritična prema svojim suradnicima i prema samoj sebi, no ona je stvarno talentirana...

 Kako je nastalo “Virno srce“?, pitamo glazbenicu.

 − Željela sam album koji počiva na korčulanskoj muzičkoj tradiciji. Htjeli smo postići taj lijepi, starinski zvuk, i zato sam u pjesme uključila mnogo glazbenika s Korčule. Album odiše tom narodnom melodikom, harmonijama i instrumentima. Nisam to htjela snimati s profesionalnim muzičarima, a teško bih ovakvu atmosferu postigla u studijima na kontinentu... − pripovijeda pjevačica i autorica, koja je snimanje i produkciju povjerila studijskome meštru Sandru Bačiću.

Promociju ovog autentičnog glazbenog djela Meri je zamislila uz asistenciju korčulanskih prijatelja tijekom proljeća i ljeta.

− Voljela bih održati neku mini seriju nastupa u Splitu, Zagrebu i Korčuli, a nadam se da ćemo to i ostvariti − obećala je Meri.

 

Tajanstvena suradnja s bratom

 

Pišem različite pjesme, ljudi me poznaju i vole u mom pop i jazz izdanju, a sad je došlo vrijeme i za etnoploču. Nikad nisam bila ograničena na jedan stil. Za sada ću samo otkriti kako s bratom Antom Cetinićem radim na nečemu prilično drukčijem od ovoga...