31.03.2008. | 20:32

 

“4 dame za Dom Matošić” u splitskom HNK održale humanitarni koncert

Tko može, neka učini, poručila je 93-godišnja Milka Matošić, incicijatorica humanitarne akcije, nakon koje su na sceni redom zapjevale Valentina Fijačko, Zorica Kondža, Doris Dragović i Meri Cetinić

 

Doris i Zorica u humanitarnoj akciji  /Jadran Babić/ CROPIX
Tko može, neka učini, pa će mu Bog platit’ – poručila je Splićanima s pozornice splitskog HNK nova ikona splitske plemenitosti, 93-godišnja Milka Matošić. Mahnuvši publici, koja je njenih nekoliko minuta nagradila nimalo kurtoaznim pljeskom, otvorila je humanitarni koncert diva “4 dame za Dom Matošić”.  

Valentina Fijačko, Zorica Kondža, Doris Dragović i Meri Cetinić nastupile su u nedjelju navečer za dobru svrhu, jer sav je prihod od prodaje ulaznica namijenjen izgradnji Doma za stare i nemoćne, projektu Katoličke udruge “Lovret”, koji je začela nesebičnost sestara Matošić, Milke i Tonke.

Podsjetimo, u već poznim godinama života, Splićanke su odlučile svoje bogatstvo, četiri tisuće metara četvornih zemljišta na gradskom predjelu Mejaši, ali i vlastiti novac, donirati za potrebe izgradnje utočišta starijih osoba.

Koncert u organizaciji splitskog Rotary kluba otvorila je mlada hrvatska sopranistica Valentina Fijačko, ispjevavši i “Daleko me biser mora” iz Tijardoviće “Male Floramye”.

 

Milka Matošić i Ljiljana Todorić
Pa iako su se suzdržavali od arija, Splićanima nije trebao veći nagovor da puste glasove s prvim taktovima pjesme “Zar je voljeti grijeh”, izlaskom Zorice Kondže. Nisu odoljeli zapjevati ni uz Doris Dragović i njene stare hitove, ali i uspješnice novijeg datuma poput “Malo mi za sriću triba”. 

 - Lijepo je kada osoba postane poznata, a kada je za to zaslužno nešto veliko – zaključila je Dragović, odavši time priznanje Milki Matošić i prepustivši mjesto za mikrofonom Meri Cetinić.

Nakon jazzy izvedbe “Potraži me u predgrađu”, diva je atmosferu ugrijala Splićanima dobro poznatim stihovima “Konobe” i “Zemlja dide mog”. Za kraj su tri splitske dive, Meri, Doris i Zorica, udružile glasove pjesmom “More” i gotovo uzdrmale temelje kazališne zgrade.

Večer je u foyeru kazališta nastavljena u ispijanju pjenušca i druženju s divama i zvijezdom večeri Milkom Matošić. U znak zahvale za novčanu pomoć u organizaciji koncerta Lotaru Mayerhoferu, predsjedniku Uprave Zagreb osiguranja, počasni član gradskog Rotary kluba, umjetnik Matko Trebotić, uručio je jedno od svojih djela.

Zdrava pamet

Splićani su ostali otvorenih usta poslušavši kratku besjedu Milke Matošić, koja se svojom iskrenošću i duhovitošću zasigurno trajno upisala u njihova srca. Naime, nitko u publici nije očekivao da će 93-godišnjakinja, koja je na scenu zakoračila uz pomoć Ljiljane Todorić, predsjednice Katoličke udruge “Lovret”, pokazati toliku prisebnost i, kako je to sama kazala i pritom nasmijala publiku - “zdravu pamet”.
U kratkom je govoru Splićanka objasnila pobude koje su je, kao i njenu sestru Tonku, natjerale na velikodušno djelo, sažeto rečeno “da stari i nemoćni u domu nađu sklonište kako bi im starost bila radosnija”.