Varaždin: Započeo peti Susret hrvatske katoličke mladeži

Peti Susret hrvatske katoličke mladeži, koji se pod geslom "Bijahu postojani..." održava u Varaždinskoj biskupiji, započeo je u subotu okupljanjem 22.000 sudionika iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva na stadionu športskog centra Sloboda u Varaždinu.

U 15 sati započeo je program koji je prethodio misnom slavlju. Mnoštvo okupljenih, koji su s bijelim kapama preplavili tribine i igralište stadiona, pozdravili su biskup domaćin mons. Josip Mrzljak izadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa, domaćin idućeg Susreta mladih 2010. godine.

U pretprogramu, zamišljenom kao splet pjesama i svjedočanstava o četiri temelja postojanosti u vjeri – Bibliji, zajedništvu, euharistiji i molitvi – pjesmom i riječju se na zajedništvo osvrnula pjevačica Ivana Husar, a pridružio joj se sportaš Franjo Arapović.

O Bibliji su svjedočile Meri Cetinić i Sanja Doležal, a o važnosti euharistije grupa Meritas. Meri Cetinić i Meritas obradovale su mlade poznatim pjesmama, a oduševljenje je izazvao gost iznenađenja – pjevač Marko Perković Thompson, koji je uz nekoliko pjesama svjedočio o važnosti molitve i vjere u svom životu.

O važnosti euharistije svjedočio je don Damir Stojić, studentski kapelan u Zagrebu, a o molitvi karmelićanka s. Božica.

Neposredno uoči mise glazbeno-meditativnim programom u izvođenju Zbora mladih Varaždinske biskupije okupljeno mnoštvo uvedeno je u euharistijsko veleslavlje.

U 18 sati nakon svečane procesije započela je misa koju predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a propovijeda predsjednik Odbora HBK za mlade šibenski biskup Ante Ivas.

Susret je okupio mlade iz svih biskupija Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te iz Kotorske i Subotičke biskupije, Njemačke, Austrije i Slovenije. Među njima su i članovi više zajednica koje okupljaju mlade, kao i članovi raznih zajednica posvećenih osobama s posebnim potrebama. (jbk, gk)

26.4.2008.